«Петриківський розпис – веселкова дорога мого життя»

0
67

В Дніпропетровському художньому музеї відкрилась виставка творів майстра петриківського розпису, викладача Петриківської дитячої художньої школи ім. Т.Я.Пати, члена Національної спілки художників України Лук’яненко Людмили Михайлівни.

Петриківський розпис є мистецьким відбитком історії розвитку регіону, і своїми щорічними виставковими проектами Художній музей сприяє поширенню інформації про цю унікальну локальну традицію народного розпису, яку доносять нам як педагоги,так і художники Петриківки, що працюють в цьому жанрі.

Людмила Лукяненко народилась у 1965 році в с. Червонопартизанське, Царичанського району Дніпропетровської області. З 2003 року вона працює викладачем спеціальних дисциплін у Петриківській дитячій художній школі ім. Т.Я. Пати. Творча та педагогічна діяльність майстрині відіграє важливу роль в естетичному і художньому вихованні школярів.

Людмила Михайлівна з 2003 року постійна учасниця обласних та Всеукраїнських художніх виставок, що проводяться Міністерством культури та туризму, а також Національною спілкою художників України, у Києві, Чернігові, Луцьку, Миколаєві, Одесі, Тернополі, Дніпропетровську. В2012 році нагороджена дипломом Книги рекордів України за участь у створенні найбільшого у світі (довжиною 12000 та шириною 80 см) ручного орнаментального розпису на бетонному паркані в центрі селища Петриківка. У 2013 році брала участь у створенні орнаментального розпису найбільшого деревяного виробу пятиметрової ложки у місті Києві, що також було занесено до Книги рекордів України.

На виставці представлено 30 оригінальних станкових декоративних панно,на прикладі яких простежується успадковування авторкою художніх традиції минулого. Водночас, у композиціях, завдяки природному відчуттю краси ліній і барв, художниця постійно винаходить і додає щось своє, унікальне, надаючи рослинно-квітковим мотивам своєрідної величі і чаруючої краси. В орнаментах панно Людмила майстерно компонує на квітковому тлі зображення птахів та ягід, вміло поєднує теплі та холодні тони. Кожна робота це поетичне бачення навколишнього світу, це любов до рідної землі, людей, своїх вихованців.

Всі бажаючі можуть відвідати виставку та приєднатися до цього свята національної культури.

Тел.: 056-744-60-35, 0562-47-33-38

Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here