До 1025-ї річниці хрещення Русі на Дніпропетровщині відбудеться низка культурних та духовно-просвітницьких заходів

0
55

До 1025-ї річниці хрещення Русі на Дніпропетровщині відбудеться низка культурних та духовно-просвітницьких заходів

1025-а річниця хрещення Русі має бути відзначена в кожному населеному пункті України. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час наради з членами Організаційного комітету з підготовки та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі. На Дніпропетровщині з нагоди відзначення цієї дати буде проведено низку культурних та духовно-просвітницьких заходів.

За дорученням голови Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитра Колєснікова його перший заступник Анатолій Крупський провів перше засідання організаційного комітету з підготовки та відзначення на Дніпропетровщині 1025-річчя хрещення Київської Русі.

Відповідно до Указу Президента України Днем хрещення Київської Русі – України визначено 28 липня. За православним календарем цього дня також вшановується пам’ять святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі.

«Хрещення Русі стало точкою відліку, з якої розпочалася нова епоха духовного розвитку та становлення слов’янських народів. Писемність, освіта та духовна культура отримали потужний імпульс до розвитку. Вони стали тим фундаментом, на якому сьогодні ґрунтується державність та соціум», – сказав Дмитро Колєсніков.

Анатолій Крупський зазначив, що у рамках відзначення цієї дати в області заплановано провести ряд культурних та духовно-просвітницьких заходів. Зокрема, у містах та районах Дніпропетровщини будуть проведені урочистості з нагоди 1025-річчя хрещення Київської Русі, круглі столи за участю представників релігійних організацій, органів влади та громадськості щодо висвітлення історичної цінності хрещення Київської Русі, хресні ходи, святкові молебні. Також у музеях та бібліотеках будуть організовані тематичні виставки, інформаційні години, присвячені 1025-річчю хрещення Київської Русі, в навчальних закладах області заплановані тематичні уроки з історії християнства в Україні та духовної спадщини українського народу, а також перегляди кінофільмів про визначні пам’ятки культури.

Довідка:

Хрещення Русі — процес прийняття і поширення християнства у Київській Русі. Ключова подія — масове хрещення у 988 році мешканців Києва, а згодом інших міст держави князем Володимиром I Святославовичем, у результаті чого християнство стало провідною релігією на Русі.

Хрестити Київську Русь і проголосити християнство державною релігією припало князю Володимиру Великому. Прийшовши до влади за допомогою варязької дружини і язичницької еліти, Володимир задля їх інтересів запровадив язичницький пантеон богів. На місці старого капища, де стояла подоба Перуна, з’являються 6 різноплемінних богів – Перун, Дажбог, Хорс, Стрибог, Сімаргл, Мокош. Але трохи згодом Володимир переконується, що для зміцнення держави та її престижу потрібно підтримувати найтісніші стосунки з Візантією – найбагатшою, могутнішою і найбільш культурно впливовою державою того часу. Задля цього він вирішив прийняти християнство та охрестити весь свій народ.

У другій половині Х ст у Візантійський імперії вибухає вкрай небезпечне антиурядове повстання. Скрутне становище, у якому опинився імператор Візантії, змусило його звернутися до Києва з проханням про військову допомогу. Володимир поставив перед імператором деякі умови, зокрема київський князь зобов’язувався допомогти імператору придушити повстання, а за це той мав би віддати за Володимира свою сестру Анну (тобто Володимир отримував би права на візантійський трон) та сприяти хрещенню населення Київської держави. При цьому Володимир спочатку отримав відмову, і тільки захопивши візантійську колонію Херсонес (Корсунь) примусило Візантію укласти цю угоду. Після офіційного хрещення киян у 988 р християнство стає державною релігією Київської Русі. Християнізація Русі йшла поступово за водними шляхами, спершу її прийняли більші осередки, пізніше провінція. З прийняттям християнства на Русі поширилася писемність. Володимир закладав школи, будував церкви спершу в Києві, а згодом по інших містах. Учителями були священики з Корсуня, які знали словенську мову.



Dnepr.com



ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here