На Дніпропетровщині майже 500 водіїв «швидких» вже пройшли курси з надання першої невідкладної допомоги

0
48

Із початку 2013 року на Дніпропетровщині було розпочато курси для водіїв «швидкої» з надання першої невідкладної допомоги. Наразі таке навчання пройшли вже половина водіїв регіону – близько 500. Про це стало відомо під час засідання регіонального оперативного штабу з питань екстреної медичної допомоги під головуванням першого заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Анатолія Крупського.

Зокрема, директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф Радій Шевченко зазначив, що курси з надання першої невідкладної допомоги вже пройшли водії Дніпропетровської, Павлоградської та вже половина водіїв Новомосковської станцій швидкої медичної допомоги. Повний курс складає 12 годин. Тому навчаються водії невеликими групами у вільний від роботи час. Ітакі курси кожен з них проходитиме раз на три роки.

«На таких курсах водії опановують не лише теоретичні, але й практичні навички. Їх навчають зупиняти кровотечі, перев’язувати рани, знерухомлювати пошкоджені кінцівки, робити штучне дихання, вмикати обладнання у «швидкій» тощо», – сказав він.

Також він доповів, що у зв’язку новим законом «Про екстрену медичну допомогу» у регіоні приділяється велика увага забезпеченню вчасного доїзду «швидкої» до пацієнта, що має становити 10 хвилин – у місті та 20 хвилин – у сільській місцевості.

«Ми здійснюємо щодобовий та щотижневий моніторинг часу доїзду «швидкої» до пацієнта. Наразі в області цей показник складає більше 90%», – говорить Радій Шевченко.

Під час засідання перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Анатолій Крупський поставив завдання у кінці кожного місяця робити детальний звіт по кожному з міст та районів області, який буде направлятися їхнім керівникам.

«Це необхідно для того, щоб вони могли вчасно реагувати на ці показники та покращувати роботу з надання невідкладної медичної допомоги в амбулаторіях та фельдшерсько-акушерських пунктах на місцях», – сказав Анатолій Крупський.

Директор Дніпропетровського обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф Радій Шевченко зазначив, що наразі до служби швидкої медичної допомоги регіону продовжують надходити виклики від пацієнтів, які не потребують екстреної допомоги. Проте відповідно до нового Закону «Про екстрену медичну допомогу» такими викликами повинні займатися лікарі первинної ланки. Не дивлячись на це – у викликах нікому не відмовляють.

«Наразі швидка допомога все ще продовжує виконувати не свої функції – виїжджає на виклики до хронічних хворих або на ті виклики, які не потребують надання екстреної допомоги. Через це у випадках, коли людині дійсно необхідна «швидка», її приходиться чекати».

Тому Радій Шевченко ще раз нагадав, у яких випадках необхідно викликати «швидку», а у яких – дзвонити до реєстратури своєї амбулаторії чи сімейного лікаря.

Так, до екстрених відносяться випадки, коли пацієнт втрачає свідомість, спостерігаються судоми, раптовий розлад дихання, біль у серці, гострий біль у черевній порожнині, зовнішня кровотеча, ознаками гострих інфекційних захворювань, гострі психічні розлади тощо. До цієї категорії також відносяться звернення медичних працівників щодо транспортування пацієнтів, які знаходяться у стані, який вимагає медичного супроводу та термінової госпіталізації. У таких випадках до пацієнта виїжджає «швидка».

До категорії неекстрених відносяться: гострі випадки хвороб (підвищення температури, артеріального тиску тощо), профілактика захворювань (запрошення на профілактичні огляди, вакцинацію), відвідування хронічних диспансерних хворих, паліативна допомога. У таких випадках необхідно звертатися за телефоном реєстратури свого медзакладу (амбулаторії чи фельдшерсько-акушерського пункту) або безпосередньо за телефоном сімейного лікаря (чи дільничного терапевта або педіатра). Лікар обов’язково надасть невідкладну медичну допомогу в повному обсязі.



Dnepr.com



ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here