З Дніпропетровська до Донецька

0
31

Відкритий лист Ринату Ахметову від Штабу національного захисту Дніпропетровської області, громади Дніпропетровська та діячів української культури

Ринате Леонідовичу!

Громадськість України знає вас як впливову людину, найбагатшого олігарха країни, спонсора незліченних культурних програм, який протягом багатьох років дбайливо вибудовував імідж мецената і модернізатора української культури. Тим більш дивно для нас бачити ту бездіяльну позицію, яку ви зайняли останнім часом.

Після призначення Ігоря Коломойського головою Дніпропетровської ОДА дніпропетровці на власні очі побачили, як швидко людина з великим впливом у регіоні може стабілізувати ситуацію, покласти край провокаціям та конфліктам на території області. Саме тому ми, дніпропетровці, ні в якім разі не повіримо, що ви не можете навести лад у Донецьку та регіоні. Той факт, що Донецьку ОДА очолив Сергій Тарута, не одурить жодного українця, який хоч трохи слідкує за політикою. Ні для кого в Україні не секрет, що саме ваш вплив на Донеччині є по суті необмеженим і абсолютним, тому нам залишається лише шукати відповідь на питання чому ви не хочете втрутитися в ситуацію?

В Донецьку загинули люди. Є всі докази того, що заворушення в місті організовують і принаймні частково здійснюють іноземні громадяни, привезені з Росії провокатори. Нам важко повірити, що така діяльність може відбуватися без вашого відома. Також нам важко повірити, що у вас немає можливостей перешкоджати таким акціям.

Втім, зараз постає набагато серйозніша проблема: на території Донецької області люди, громадянство яких не завжди очевидне, блокують українські військові частини, заважаючи здійснювати план мобілізації. І це тоді, коли в Криму від рук російських окупантів уже гинуть українські військові та мирне населення. Блокувати війська в таких умовах що це, як не державна зрада? Ми певні, що ваше втручання могло би вирішити і цю проблему.

Цього відкритого листа ініційовано Штабом національного захисту Дніпропетровської області, але до його підписання ми закликали приєднатися діячів культури з усієї України, які будь-коли брали участь у спонсорованих вами заходах і програмах. Їх ваша поведінка розчаровує особливо сильно: боляче дивитися, як людина, яка стільки вклала в українську культуру, бере участь у поруйнуванні української держави.

Ринате Леонідовичу, зараз саме час знімати маски. В цій ситуації немає місця для нейтралітету, тому ваша бездіяльність може бути потрактована українцями лише як доказ вашої лояльності Кремлю. Проявіть сміливість: або відкрито продемонструйте відданість Москві, або починайте протидіяти російській агресії, якщо ви все-таки український громадянин, якому важлива цілісність нашої держави та недоторканність її кордонів. Візьміть на себе відповідальність за долю своєї землі, як це зробили сотні тисяч українців, чиї можливості в сотні тисяч разів менші за ваші.

Юрій Береза, комендант Штабу національного захисту Дніпропетровської області

Катерина Чижик, голова прес-служби Штабу національного захисту Дніпропетровської області

Юрій Андрухович, письменник (м. Івано-Франківськ)

Григорій Гельфер, художній керівник ‘Кабаре ‘Весёлый песецЪ’, заслужений діяч мистецтв України (м. Дніпропетровськ)

Євгеній Гендін, автор и музичний керівник ‘Кабаре ‘Весёлый песецЪ’ (м. Дніпропетровськ)

Андрій Бондар, поет, член програмної ради Фонду розвитку України (2013) (м. Київ)

Ірина Славінська, журналістка Громадського радіо, літературний оглядач порталу Українська правда. Життя (м. Київ)

Катерина Левченко, доктор юридичних наук, професор, президент Міжнародного жіночого правозахисного центру ‘Ла Страда Україна’ (м. Київ)

Оксана Луцишина, письменниця (м. Ужгород)

Даря Бережньова, журналістка, випускниця програми DFJ (м. Київ)

Вікторія Наріжна, публіцистка, перекладачка, активістка жіночого руху Сестринська сотня (м. Дніпропетровськ)

Вікторія Малиновська, активістка жіночого руху Сестринська сотня (м. Дніпропетровськ)

Марина Москальова, активістка жіночого руху Сестринська сотня (м. Дніпропетровськ)

Катерина Леонова, активістка жіночого руху Сестринська сотня (м. Дніпропетровськ)

Анастасія Галушко, активістка жіночого руху Сестринська сотня (м. Дніпропетровськ)

Алла Рибіцька, активістка жіночого руху Сестринська сотня (м. Дніпропетровськ)

Павло Хобот, голова Асоціації Наш дім (м. Дніпропетровськ)

Павло Хазан, член виконавчого комітету Friends of the Earth Europe (м. Дніпропетровськ)

Вадим Шебанов, координатор ГО Третя українська республіка

Підписати лист можна тут

Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here