20 лютого -День пам’яті героїв Небесної Сотні

0
766


20 лютого -День пам’яті героїв Небесної Сотні. Минає шоста річниця подій Революції Гідності, коли стався пік розстрілів протестувальників на Євромайдані. Нагадаємо, протестувальники вийшли на Майдан у Києві 21 листопада 2013 року. Коли за кілька днів до Вільнюського саміту східного партнерства Кабінет міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Вночі їх, здебільшого це були студенти, побила та розігнала поліція. У відповідь на це 1 грудня до центру Києва з’їхалися сотні тисяч українців. А у лютому 2014-го розпочалися збройні сутички правоохоронців із протестувальниками. Тоді з 18 по 21 лютого загинули близько ста людей – Небесна сотня. Сьогодні у Дніпрі вшанували пам’ять цих загиблих, поклавши квіти до пам’ятників на алеї Небесної сотні.

Іван Дремлюга брав участь у Революції гідності. Організовував протести у Дніпрі — під прокуратурою, тодішньою міліцією. Добре пам’ятає 20 лютого 2014-го, тоді, каже він разом з однодумцями умовляв військових Дніпропетровщини не їхати у Київ проти народу.

“У цей день ми їздили у селище Міліоративне, де 25-та бригада мала бути мобілізована на Київ придушувати це повстання. І завдяки діям активним громади — там були не тільки з Дніпра представники, а й з Новомосковська люди, й місцеві мешканці — блокували потяг спочатку, а потім блокували колону десантників, які йшли колоною до автомобілів , щоб переконати, що не треба цього робити, ви йдете проти народу. І вони пішли назад у свої казарми.”, – сказав Іван Дремлюга.

Першим із героїв Небесної Сотні став мешканець Дніпропетровщини Сергій Нігоян. Минуло шість років з дня його смерті. Обласна влада нині збирається дізнатися, чи потрібна батькам Нігояна допомога.

“Зараз говорили з колегами — чи є якась підтримка наразі. Вже шість років пройшло. Я хочу познайомитися з родиною і почути, може, дійсно, якась підтримка їм необхідна. Щодо решти людей, то у нас є в управлінні АТО низка програм допомоги. І у цьому році ми хочемо зробити комплексну програму реабілітації”, – сказав голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Бондаренко.

Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here