Рада ухвалила закон про хабарі

0
17

Сьогодні Верховна Рада ухвалила Закон ‘Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України’ стосовно виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. За дане рішення проголосували 362 із 419 народних депутатів.

Відповідно до закону, пропонується віднести всі корупційні правопорушення, пов’язані з отриманням неправомірної вигоди, до числа злочинів. Також пропонується замінити термін ‘хабар’ поняттям ‘неправомірна вигода’. Закон передбачає також криміналізацію всіх елементів активного та пасивного хабарництва, у тому числі обіцянку неправомірної вигоди, а також встановлення кримінальної відповідальності за прийняття пропозиції чи обіцянки неправомірної вигоди. Максимальний термін ув’язнення за отримання службовою особою неправомірної вигоди у особливо великому розмірі становить 12 років.

‘Прийняття запропонованого законопроекту стане ще одним кроком на шляху реалізації Україною Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, а також приведення чинного законодавства у відповідність до міжнародних стандартів у сфері боротьби з корупцією, зокрема Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією (ETS 173)’, – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту. У записці також зазначалося, що прийняття проекту даного закону ‘дозволить запровадити дієвий механізм конфіскації майна та доходів, отриманих від корупційних діянь, який в цілому позитивно вплине на зменшення рівня корупції у державі та подолання негативних наслідків від корупційних діянь, мінімізує збитки держави, завдані вчиненням корупційних діянь посадовими та службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування’.




Джерело: УНІАН



Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here