Аліменти-2018: за борги дітям звільнятимуть навіть міністрів

0
66

Аліменти-2018: за борги дітям звільнятимуть навіть міністрівНе встигли у суспільстві вщухнути баталії навколо зимового закручування гайок аліментникам, як Верховна Рада ухвалила новий закон зі ще суворішим підходом до боржників. Наприкінці серпня він набув чинності і варто проаналізувати, що змінилося для аліментників цього разу? Відповідальність боржників стала більшою: ввели штрафи, виправні роботи, позбавлення волі до двох років, звільнення з високих державних посад.

Розмір аліментів і штрафи

За довідкою про мінімалку Інфініті не сховаєш. Під час призначення суми аліментів віднині буде врахована не тільки довідка про доходи, а й наявне у власності чи користуванні рухоме і нерухоме майно, а також витрати, які перевищують офіційний прибуток і не мають доведеного джерела надходження коштів.

Введено поняття гарантованого розміру аліментів. Він складає не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, рекомендований судом розмір аліментів 100% прожиткового мінімуму. Змінено термін стягнення аліментів за минулий час, раніше він становив три роки, вищезазначеним Законом його збільшено до десяти. Торкнулись зміни і аліментів, які дорослі діти мають платити на утримання літніх батьків. Відтепер за наявності трирічної заборгованості діти звільняються від фінансових зобовязань перед батьками.

Важливою новацією є штрафи для злісних неплатників аліментів. Якщо борг перевищив 12 місяців, доведеться додатково заплатити 20% від суми заборгованості. Якщо аліменти не сплачувались два роки, пеня складе 30%, а якщо три роки – 50%. Перерахунок буде відбуватися автоматично.

Заборгованість. Реальні строки позбавлення волі

За несплату аліментів протягом шести місяців боржнику може бути призначено суспільно-корисні роботи на строк від 120 до 240 годин, ця норма була і є в КУпАП, але наразі з доповненням. Згідно ч.2, безпечна несплата аліментів на утримання хворої дитини, дитини з інвалідністю, тощо (перелік є в законі) складає три місяці. Повторне порушення обох пунктів, вчинене протягом року змусить боржника працювати суспільно-корисно від 240 до 360 годин. За ухилення від адміністративного стягнення можна потрапити за грати на 10 діб. За злісне ухилення вязниця на два роки. Але і в місцях позбавлення волі спокою аліментникам не буде. На відміну від інших вязнів, які мають право працювати (або не працювати) на обраній ними самими роботі, боржники зобовязані трудитися там, де їм накаже керівництво закладу до повного погашення заборгованості.

Відтепер той з батьків, з ким згідно рішення суду проживає дитина, може вивозити її за межі України без дозволу на строк, менший за місяць. Приймати самостійне рішення про вивезення дитини на більший строк можна у разі наявності боргу за шість місяців відносно здорової дитини і за три – у разі заборгованості на утримання хворої дитини чи дитини з інвалідністю, тощо (перелік є в законі).

А тим часом згідно змін до Закону Про виконавче провадження на рахунки боржника накладається арешт. Зняти арешт можна тільки за постановою державного чи приватного виконавця або рішенням суду.

Особа, внесена в реєстр боржників, значно обмежується в правах розпоряджатися своїм майном. Нотаріус має право відмовити щодо відчуження майна і повідомити про спробу вчинити таке виконавчу службу, яка наступного дня арештує майно. Право власності на майно, що відчужене в боржника, теж зареєструвати не вдасться. Боржник не може внести зміни в установчі документи юридичної особи, зняти з реєстрації і продати авто, а чим довше ухилятися від сплати тим більший відсоток винагороди отримає при стягненні боргу приватний виконавець.

Профілактика. Перекрити всі шляхи

Особам, які планують карєру в державних структурах чи політичні перемоги, бути неплатником аліментів стало дуже невигідно. Весь державний апарат, починаючи з держслужбовців категорій А і Б, закінчуючи премєр-міністром може бути звільнений за наявності річної заборгованості з виплати аліментів. Кабінет Міністрів, НАБУ, прокурори на чолі з генеральним стосується нововведення геть усіх. А також депутатів місцевих рад. Віднині тим, хто заборгував своїм дітям немає місця на високих державних постах.

При поданні документів на вакантну посаду у вищезазначених структурах, а також при балотуванні в ради всіх рівнів, крісло міського, сільського, селищного голови обовязковою є довідка про відсутність піврічної заборгованості по сплаті аліментів. Без неї пакт документів вважається неповним і не приймається до розгляду.

Нарешті жінок не шантажуватимуть нерадиві колишні дозволами на поїздку дитини за кордон і це суттєвий плюс Закону. Хороший він і тим, що спонукатиме чоловіків з більшою повагою ставитися до матерів своїх дітей і підтримувати з ними нормальні стосунки, адже від них тепер залежить збереження майна, свобода пересування і не тільки. Особливо злісних – найбільше бадьоритиме загроза вязниці. Можливо, у звязку з такими жорсткими змінами, навіть слід очікувати спалаху батьківської любові до покинутих дітей. А ось нововведення стосовно держслужбовців та депутатів особливо цікаве перед майбутніми виборами.

Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here