Дорожчає все: США зіткнулися із найвищою інфляцією за 30 років

0
27

Інфляція у США прискорилася у річному вимірі до 6,2% за підсумками жовтня, що є найвищим показником з 1990 року. Про це пише The Wall Street Journal. Стрибок інфляції викликаний зростанням цін на продукти харчування, оренду житла, уживані автомобілі та енергоносії. Ціна на базові продукти зросла на 4,6% проти минулого року, на енергоносії – на 4,8%, у період із жовтня до листопада, а на бензин – на 50% з початку року, пише liga.net

Зростання споживчих цін пов’язане з порушенням ланцюжків постачання у період пандемії, що призвело до скорочення пропозиції товарів, пояснюють у виданні.

Також на прискорення темпів інфляції впливає низький рівень безробіття: компаніям доводиться пропонувати вищі зарплати, щоб наймати нових працівників та компенсувати ці витрати підвищенням вартості своїх товарів.

Економісти очікують, що інфляція сповільниться, як тільки буде усунено вузькі місця у постачанні. У міру спаду пандемії COVID-19 споживачі витрачатимуть більше на подорожі, розваги та інші послуги та менше на такі товари, як автомобілі, меблі та побутова техніка, що знизить тиск на ланцюжки постачання.

За прогнозами Goldman Sachs знадобиться деякий час, перш ніж настане період уповільнення інфляції.

Протягом останніх кількох місяців голова Федеральної резервної системи (ФРС) Джером Павелл назвав інфляцію “перехідною” – короткостроковим явищем, пов’язаним із нестачею робочої сили та пропозиції внаслідок швидкого відновлення економіки після пандемічної рецесії.

Але минулого тижня Павелл визнав, що підвищення цін може тривати й до наступного літа. Він оголосив, що ФРС почне скорочувати щомісячні купівлі облігацій, які центробанк почав минулого року як екстрений захід для стимулювання економіки.

Також очікується, що у 2022 році ФРС як мінімум двічі підвищить базову відсоткову ставку з рекордно низького рівня, близького до нуля.

За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у жовтні 2021 року, проти вересня, склала 0,9%, з початку року – 8,5%, до жовтня минулого року – 10,9%.

Ссылка на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here