Як правильно вибирати шини для позашляховиків і пікапів

0
49

Правильний вибір шин для 4×4: поради для позашляховиків та пікапів

Сучасні позашляховики, кросовери та пікапи – це комфортна їзда на швидкісних трасах та по бездоріжжю. Від класичних моделей відрізняються колісною формулою 4х4, потужністю двигуна та збільшеною масою. Це означає, що і купити шини потрібно відповідного типу, які зможуть забезпечити оптимальне зчеплення з дорожнім покриттям.

Купити резину під позашляховики та пікапи складніше, ніж на легкові машини. Все тому, що водій повинен максимально точно проаналізувати умови, в яких будуть експлуатуватися покришки. Від цього залежить, які шини диски купувати, щоб водієві було простіше керувати габаритним автомобілем.

Типи шин для автомобілів SUV-класу

Для машин 4х4 є окрема категорія шин. Вони більш габаритні на вигляд і важкі, здатні витримувати підвищені навантаження, розвиваючи при цьому велику швидкість і долати дороги з поганим покриттям.

Для позашляховиків та пікапів шини випускаються з додатковими шарами корду, які виготовлені з армованих або металевих матеріалів. Це надає більшої маси колесам, але сприяє їх міцності. Покришки можуть розвивати велику швидкість і гарантувати плавне пересування бездоріжжям.

Перш, ніж для автомобілів 4х4 резину купити, потрібно врахувати тип дорожнього покриття, по якому вона буде експлуатуватися найчастіше. Є чотири варіанти:

  1. Універсальні. Маркуються символами A/T (All Terrain), вважаються універсальним варіантом для їзди асфальтом, по грунтових дорогах та легким бездоріжжям. Протектор не надто агресивний, добре працює дренажна система. Використовувати на швидкісних трасах і по суцільному бездоріжжі не рекомендується. Такі шини ідеально підходять водіям, яким регулярно доводиться їздити по дорогах з різним покриттям.
  2. Шосейні H/T (Highway Terrain або Half Terrain). Їхня стихія – їзда по рівному шосе. Непогано поводяться на ділянках з нерівним покриттям, але в умовах бездоріжжя швидко втрачають свої найкращі властивості. Гума шосейного типу випускається зі швидкісними індексами до 180 км/год (S). Відрізняються низькою шумністю та відмінною керованістю.
  3. Преміум H/P (High Performance). Таке маркування також зустрічається на моделях елітних брендів шин для легкових автомобілів. Головна їх особливість – підвищена продуктивність: на покришках H/P можна розганятися до 210 км/год, керованість, маневреність та стійкість при цьому зберігатиметься на найвищому рівні. Ці шини створені для якісних асфальтованих доріг, бездоріжжя їх швидко зіпсує. Зазвичай таку резину купують на позашляховики преміального сегменту.
  4. Для бездоріжжя. На шини M/T (Mud Terrain) наносяться агресивні малюнки із габаритними блоками на протекторах. Тут надвисокий профіль та посилена конструкція з багатошаровим кордом, який захищає боковини від пошкоджень навіть при сильних ударах. Найкращі їздові якості демонструють на бездоріжжі чи ґрунтових дорогах. На асфальті видають сильний шум, погіршується гальмування, а знос посилюється.

Як і гума для легкових машин, шини для позашляховиків та пікапів діляться на літні, зимові та всесезонні моделі. Вибирати варто за стандартним принципом з урахуванням типорозмірів, зазначених у техпаспорті автомобіля.

Для авторезини на позашляховики варто купити диски будь-якого типу. Вони захистять від багатьох пошкоджень, що збільшує термін ефективної служби шин.

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here