3 – 22 июня, Выставка: Abstract Vision Test

0
51

3 – 22 июня, Выставка: Abstract Vision Test

Назвою виставки стала видозмінена назва тесту на сприйняття кольорів Color vision test . У цьому тесті на дальтонізм використовуються спеціальні поліхроматичні таблиці Рабкіна, які складаються з численних кольорових кружків, однакових за яскравістю, але незначно відмінних за кольором. Дальтоніку, який не відрізняє кольори, зображення виглядає як абстрактна картинка, а людина з нормальним зором бачить цифру чи геометричну фігуру тобто якійсь фігуративний образ. Цей проект пропонує, можна сказати, прямо протилежний тест. Abstract Vision Test це перевірка художників на здатність побачити абстракцію в конкретному предметному середовищі.

Абстракція це дематеріалізація реальності, це мовчазний світ естетики, який байдужий до якоїсь конкретики. Це пошук чистої форми, відмова від висловлювання. Але на цій виставці інформаційна тиша, яку передбачає абстракція, порушена. Кожний твір балансує між реальним та абстрактним, він має ознаки образного і водночас безобразного зображення. Художники пропонують подвійну гру глядач може бачити першообраз та образ, та звязок між ними як персональну авторську гру.

На картині Микити Кадана архітектура міської площі, побаченої згори, перетворено на абстрактні геометричні форми. Мінімалістичний ліс Максима Мамсикова виглядає як рівна темна смуга між зимовим білим небом та засніженою землею. Марія Гончар досягає ілюзії Оп Арту, використовуючи мотиви українських орнаментів. У Валерії Трубіної придорожні дерева перетворюються у химерне мереживо, бо вона малює її так, як їх видно з машини під час швидкого руху. Ксенія Гнилицька створює олією на полотні колажі, поєднуючи різноманітні малюнки текстилю. Стілець для бога Іллі Чичкана деревяний хрест, викрашений в головні Мондріанівські кольори виглядає як геометрична композиція.

Твори, де образ існує на грані abstract&real можна знайти в багатьох художників не обовязково абстракціоністів. Для них це результат пошуків нових форм, експериментів з художньою мовою, а не філософія, як для абстракціоністів на початку минулого століття, які вважали площинність та безпредметність зображення істинно реалістичним мистецтвом, а все інше оманою.

Модерністи-абстракціоністи винайшли складні техніки, щоб уникнути можливості для глядача навіть з розвиненою увагою отримати якесь фігуративне враження, щоб їх не звинувачували за щось схоже на хмарку, обличчя чи фігуру. Саме те, що їм колись інкримінували як недолік, і є головною темою цієї виставки. Гра в предметність-безпредметність сьогодні, після всіх художніх течій 20-го сторіччя, виглядає інакше, але є не менш цікавою.

Наталія Філоненко, 2011

Я Галерея

Адрес: ул. Гусенко, 17, Центр (Нагорный – Гагарина пр.)

Тел.: 713 5 713, (067) 622 2 992

Начало: 10:00 – 20:00

Вход: свободный

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here