В Дніпропетровській галереї АРТСВІТ відкривається арт-проект «Дніпропетровська школа фотографії»

0
20

Галерея АРТСВІТ представляє унікальне та досі маловідоме, навіть у мистецьких колах України, явище, яке сформувалось у Дніпропетровську в кінці 1970-х на початку 1980-х років. Воно було повязане із заснованим Марленом Матусом (1939 2014) фотоклубом Дніпро та його так званою Молодіжною секцією. Остання зявилась з ініціативи фотографа та теоретика фотомистецтва Олександра Фельдмана і стала потужним осередком фототворчості поза стереотипами пролетарської фотографії, ввібравши традицію радянського неофіційного репортажу та пікторіалізму, який в 1900 1910-х роках, зокрема на території України, мав потужне коріння.

В проекті кураторів Льолі Гольдштейн та Марії Хрущак буде представлено більше 150 світлин учасників Молодіжної секції Дніпропетровської школи фотографії (ДШФ) й фотографів, які цікавились студією та її експериментами: Олександра Фельдмана, Юрія Бродського, Марка Мілова, Станіслава Полонського (1948 2002) та дотичного до студії Семена Просяка. Основне завдання розширити знання про українську фотографію кінця 1970-х початку 1990-х років і повернути до актуального українського мистецького дискурсу імена, певним чином загублені після розвалу СРСР.

В експозиції буде представлено твори маловідомого в Україні майстра фотографії Станіслава Полонського (1948 2002), який знімав усього лише близько десяти років, проте за цей час його роботи були з успіхом показані в Литві, Франції, Іспанії, Італії, Японії, роботи представника старшого покоління дніпропетровських фотографів Семена Просяка із тріумфальної серії Седнів, яка мала великий успіх на виставках в Україні, Росії та Литві. Разом із фотографіями Олександра Фельдмана, Марка Мілова та Юрія Бродського (продовжує займатись фотографією в Німеччині), що відкривають перед нами період неймовірного творчого сплеску фотографії в індустріальному місті без особливих соціально-культурних умов для появи фотографічної школи, проект галереї АРТСВІТ демонструє фотографію, яка в своїх методах та пошуках вирвалась із фотолюбительського кола у міжнародний арт-простір, поруч із Харківською фотографічною школою, або у живописі новою хвилею, трансавангардом.

На інституційному рівні поняття Дніпропетровська школа ввів у культурно-мистецький контекст міжнародний куратор фотопроектів Євгеній Березнер. Він включив в експозицію свого масштабного проекту 150 років фотографії роботи дніпропетровських фотографів (1989, Манеж, Москва). Слідом, в 1998 році, в московському ЦСМ Джорджа Сороса він же показав проект Дніпропетровська школа фотографії. Двадцять років потому, в якому представив роботи Семена Просяка, Олександра Фельдмана, Марлена Матуса, Марка Розова, Віти Буйвід, Марка Мілова та Юрія Бродського.

Олександр Фельдман: Звісно, всі автори перепробували себе в тій чи іншій мірі і в модерні, і в постмодерні, і в експресіонізмі, також інших стилях і методах образотворчості. Однак учасники студії не займалися дослідженням стилів. Інтерес викликали методи, способи впливу на форму предметів, те неявне, що впливало на знімальний процес, вибір об’єкта, відбір деталей… Непомітно для себе ми переміщувались зі стилю в стиль, кожен у пошуку своєї виразності форми.

Проект супроводжуватиметься виходом фотокниги, до якої увійшло майже дві сотні світлин, створених учасниками ДШФ протягом 1978 1989 років.

В рамках виставкового проекту в галереї відбудеться серія заходів:

16 травня – лекція Юрія Бродського: феномен Дніпропетровської школи фотографії. Початок о 17:00 / вхід вільний

23 травня – майстер-клас Олександра Фельдмана Аналіз зображення. Що ми фотографуємо, коли фотографуємо. Початок о 17:00 / вхід вільний

30 травня – майстер-клас Олександра Фельдмана Смисли і значення існування мистецтва фотографії. Початок о 17:00 / вхід вільний

06 червня – майстер-клас Марка Мілова з ручного друку фотографії. (час та ціна уточняється)

Детальна інформація за посиланням https://artsvit.dp.ua/?Gallery&Shows&NewsID=114

Відкрившись в 2013 році, галерея АРТСВІТ стала найбільшим виставковим майданчиком в Дніпропетровську, а сьогодні трансформується у важливу платформу продукування та реалізації нових ідей в сфері сучасного українського мистецтва. Співпрацюючи з художниками та провідними світовими галереями і аукціонами, АРТСВІТ підтримує актуальні мистецькі напрями шляхом проведення виставок, майстер-класів, лекцій, освітніх програм, видання каталогів та книг. Відмінна риса АРТСВІТ колекція українського живопису, графіки та скульптури радянського та сучасного мистецтва.

Одним із найбільш пріоритетних напрямків роботи є підтримка та просування молодих художників. Галерея прагне відкривати нові таланти і, таким чином, сприяти розвитку українського мистецтва загалом. За майже два роки роботи в АРТСВІТ відбулось декілька важливих виставкових проектів, стартувала освітня програма для дітей, вийшла друком книга про графіку, каталоги, а також наші художники взяли участь у міжнародних проектах в Польщі, Австрії, Росії.

Галерея АРТСВІТ прагне підтримувати діалог між минулим та сучасним, традицією та експериментом і водночас зробити мистецтво доступним для загалу різних поколінь.

Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here