На Дніпропетровщині хворі на гіпертонію отримують ліки зі знижками 30-50%

0
27

На Дніпропетровщині пацієнти, які стоять на обліку через серцево-судинні захворювання (понад 740 тис людей), купують за рецептом від лікаря препарати за зниженими цінами. Це стало можливим завдяки реалізації в Україні пілотного проекту з регулювання цін на лікарські засоби для осіб із гіпертонічною хворобою. Наразі у регіоні виписано понад 300 тис таких рецептів. Про це повідомила заступник начальника головного управління охорони здоровя Дніпропетровської облдержадміністрації Олена Лугова під час прес-конференції в ІА Мост Днепр.

Також вона розяснила, що для того, щоб пацієнт міг купувати в аптеках лікарські засоби для лікування гіпертонічної хвороби за зниженими цінами, він має звернутися до своєї амбулаторії сімейної медицини та пройти необхідні медичні обстеження. Після підтвердження діагнозу, пацієнт отримує від лікаря рецепт, за яким він може купувати необхідні медпрепарати за ціною на 30-50% нижче, ніж зазначена в аптеці. Різницю у вартості препарату суб’єктам господарювання компенсує держава. Для цього в 2013 році Дніпропетровська область отримала майже 16 млн грн.

Гіпертонічна хвороба є однією з найпоширеніших серед українців та потребує своєчасного лікування. Для того, щоб зробити його доступним кожному жителю, державною політикою було визначено зниження цін на лікарські засоби. Таким чином, людей заохотили до лікування. Це робиться для цього, щоб усі пацієнти з гіпертонічною хворобою могли вести повноцінне життя, – сказала Олена Лугова.

Дізнатися у яких саме аптеках можна отримати препарати для лікування серцево-судинних захворювань за зниженими цінами можна безпосередньо у свого лікаря або на сайті Департаменту управління охорони здоровя Дніпропетровської облдержадміністрації. Наразі в області триває розширення мережі аптек безпосередньо при Центрах первинної медико-санітарної допомоги. У 2012 році їх було відкрито у 598 амбулаторіях та фельдшерсько-акушерських пунктах.

Тепер жителям області, особливо сільських районів, не потрібно їхати за декілька кілометрів за виписаними ліками – вони можуть придбати лікарські препарати у своєму медичному закладі, – сказав виконуючий обовязки начальника державної служби з лікарських препаратів в Дніпропетровській області Єгор Волков.

Він зазначив, що на Дніпропетровщині немає дефіциту аптек ні в містах, ні в сільській місцевості. Загалом в області функціонує 1028 аптек та 219 аптечних пунктів.

Довідка:

Всеукраїнський пілотний проект із впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для громадян із гіпертонічною хворобою реалізується в рамках Соціальних Ініціатив Президента України Віктора Януковича та передбачає два етапи зниження ціни на гіпотензивні препарати.

Перший етап реалізується на Дніпропетровщині із червня 2012 року та передбачає встановлення граничного рівня оптово-збутових цін на лікарські засоби для лікування гіпертонії, надбавки на які не перевищуватимуть 10% вартості препарату для оптової торгівлі та 25% – для роздрібної.

Наразі на Дніпропетровщині реалізується вже другий етап проекту. Він полягає в тому, що пацієнти за рецептом від лікаря отримують в аптеках препарати за зниженими цінами, а різниця в ціні компенсується аптекам за державний кошт. У 2013 році на реалізацію цього проекту Дніпропетровська область отримала майже 16 млн грн.

В аптеках та аптечних пунктах регіону проводиться постійний контроль за впровадженням заходів щодо регулювання цін на лікарські засоби для осіб з гіпертонічною хворобою. Для цього була створена спеціальна Робоча група, члени якої слідкують за наявністю в аптечних мережах необхідних препаратів та їх націнкою.

У разі виникнення питань можна звертатися за телефоном державної служби з лікарських засобів у Дніпропетровській області: (056) 740 21 87.

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here