Які медичні обстеження необхідні школярам перед початком навчального року

0
10


У Дніпрі триває медичний огляд школярів перед початком навчального року. Процедура не змінилася. Увесь огляд триває згідно з Програмою медичних гарантій і є безкоштовним. За словами сімейної лікарки Олени, після огляду педіатр чи сімейний лікар має видати необхідну для школи довідку № 086, де, зокрема, зазначить групу для занять фізкультурою.

«Раз на рік усім школярам потрібно проходити медичне обстеження (диспансеризацію). Для першачків це обстеження у таких лікарів як лор, офтальмолог, невролог та ортопед. Також здається загальний аналіз сечі, крові та аналіз на цукор крові. Діти більш старшого віку так само проходять обстеження у лора, хірурга, офтальмолога, невролога. А ще загальний аналіз крові, сечі, цукру крові та ЕКГ. Діти старші 15 років проходять ще й флюорографію. Сімейний лікар робить і пробу Руфʼє (реакція організму на фізичні вправи) дитині. Але не в усіх випадках вона потрібна. Якщо у дитини вже є побічне захворювання, наприклад, бронхіальна астма, то таке обстеження можуть не проводити. Усе — на розсуд лікаря. Оскільки і так зрозуміло, що дитина не входить до основної групи уроків фізкультури», – розповіла сімейна лікарка Олена.

Вона також додала: «Медичне обстеження школярі до 14 років проходять у супроводі батьків, старші — можуть і самостійно. Для цього звертаються до свого сімейного лікаря чи педіатра. Вузьких спеціалістів можна проходити і упродовж року. Усе залежить від рекомендацій лікаря. Якщо дитина здорова, лікар може видати відповідну довідку. Водночас лікар видасть направлення до згаданих вузьких спеціалістів, обстеження у яких можна пройти і впродовж року. Тому звертаємо увагу батьків – не відкладати цей процес».

П’ятнадцятирічна Марія Пихаленко після девʼятого класу вступила до училища, де навчатиметься на кухаря-офіціанта. Дівчина вже пройшла медичне обстеження. «Прийшла до сімейного лікаря підписати довідку. Вже пройшла таких спеціалістів як невролог, офтальмолог, хірург, зробила флюорографію. Рада, що все вже зробила!», – додала Марія.

Джерело: region.dp.ua

Посилання на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here