У Дніпрі вирощують зелень у бомбосховищі

0
67


У бомбосховищі Дніпра створили вертикальну ферму-лабораторію, вирощують там зелень і реалізовують українським ресторанам.

На унікальній фермі вдалося впровадити інноваційну систему освітлення, завдяки якій компанія збільшила обсяги виробництва зелені вдвічі: з півтора до трьох кілограмів на квадратний метр. Засновник Віктор Шулешко розповів, що вертикальна ферма розміщується в бомбосховищі площею 300 квадратних метрів. Висота стелі сягає 5 метрів. Приміщення розбите на зони вирощування, кожна з яких характеризується власним мікрокліматом.

Про це пише Seeds.org.ua.

«Система вирощування розбита на модулі: стелаж має 4 рівні та загальну площу 16 м. кв. Таких модулів у нас 13 (208 м. кв). Кожен із них має свій бак, автоматичну систему корегування живлячого розчину, автоматику управління 24-а спектрами системи освітлення. Такий підхід дозволяє експериментувати … з системою освітлення та мікрокліматом для отримання максимального результату», – розповів Віктор Шулешко.

Компанія має є досвід вирощування салату, коріандру, руколи, мізуни, гірчиці. Також на фермі займаються виробництвом вкрай вибагливої культури – базиліку.

Віктор Шулешко розповів, що реалізація зелені відбувається оптом по 800 грн/кг. Також зелень постачають напряму до мереж ресторанів. У цьому випадку її вартість сягає 1500 грн/кг. Оскільки якість продукції, вирощеної на їхній фермі дуже висока, то і ціна на неї відповідна.

У планах – адресна доставка свіжої зелені та пряних трав безпосередньо споживачу.

«Попит на нашу продукцію є. З кожним роком він росте, особливо на свіжий базилік. Закупляють його переважно ресторани», – каже власник компанії.

Для підвищення показників виробництва продукції на фермі використовують систему освітлення, розробка якої належить безпосередньо Віктору Шулешку. Її світлова віддача становить понад 200 люменів на ват, що робить цю систему освітлення найпродуктивнішою в Україні.

«Освітленням я займаюсь більш як 10 років, тому конструктив світильників народився із досвіду. Підбір світлодіодів відбувається експериментальним шляхом з використанням вимірювальних приладів, тому ми відбираємо найефективніші світлодіоди в світі. До слова, на вертикальних фермах основною і найдорожчою в капітальних, а потім і операційних витратах є саме система освітлення», – каже Шулешко.

За його словами, окупність створеної системи освітлення за рахунок енергоефективності і високої продуктивності становить до 6 місяців на площі освітлення від 100 кв м.

Компанія активно працює над виведенням свого продукту на міжнародний ринок. Наразі вже завершилося постачання системи освітлення для вертикальної ферми, яка покриває 400 кв. м в Дубай (ОЕА). А вже наступний рік команда планує почати з проекту власної вертикальної ферми в місті Райне (Німеччина).

Посилання на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here