Яка ситуація з водою у громадах, які потерпають через руйнацію Каховської ГЕС

0
41


Ситуація з водою у Червоногригорівській громаді трохи покращилася, коли мешканцям вдалося частково відновити централізоване водопостачання шляхом монтажу водопроводу і забору води з річки Ревун. Але вода з’явилася далеко не у всіх. А над тим, щоб краще стало усім, у громаді зараз активно працюють, повідомляє Nikopolnews з посиланням на Телеграм-канал громади.

“Не хочеться писати заїждженими фразами: “до підриву ГЕС ніхто не був готовий”, “в нас війна, якщо ви не зрозуміли”, але це дійсно так. І тому зараз, як ніколи, при вирішенні питань відіграє роль оперативність, наполегливість, вихід з зони комфорту, відповідальність за покладені обов’язки. З моменту підриву Каховської ГЕС, без відпочинку і вихідних працюють всі, хто це розуміє”,– йдеться у повідомленні громади 21 червня.

Повідомляють, що після того, як для абонентів КП “Лиман” проблему водопостачання було тимчасово вирішено пуском води з річки, з’явилися деякі складнощі, пов’язані з технічною стороною, а саме з двигунами насосів. Старі насоси не справлялись на сто відсотків, і відчувався брак води в системі на деяких вулицях.

“Також треба враховувати конструкцію водозабірників, які були в Каховському водосховищі, і ті, що є зараз. Раніше вода текла майже самотоком, а зараз її треба піднімати догори. Навантаження на двигуни росте, і працюючи “на розрив”, вони тримають тиск в системі 4,5 атмосфер. Але, не витримуючи, обладнання виходить з ладу”, – розповідають у громаді.

Так сталося вже декілька разів. На даний час вживаються відповідні заходи з демонтажу та монтажу працюючого обладнання, також відбувається закупка додаткового, резервного обладнання. Ці роботи займатимуть певний час, тому мешканців просять робити запаси з привозної води.

“На території Червоногригорівської громади створюються точки роздачі привізної води, за сприяння у тому числі Нікопольської РВА та Дніпропетровської ОВА. Гостро відчувається брак бутильованої води для населення, але ще більше відчувається брак технічної води для господарських потреб. І якщо в приватному секторі громади ця вода потрібна для поливу городини, за рахунок якої живе приблизно 80 відсотків населення, то для жителів селища Кам’янське, які мешкають в багатоповерхівках – це також каналізаційна система. Через відсутність води, нечистоти зашлаковують трубопровід, не можна виключати катастрофу локального характеру. Тому вода вкрай необхідна, будь-якої якості. Чекати часу немає, також немає часу слухати обіцянки і запевнення. Тому виконкомом селищної ради було вирішено провести технічні роботи з водозабезпечення Кам’янського альтернативною водою. На відміну від Червоногригорівки, яка має подарунок у вигляді річки Ревун, тут вибір менший, всі розуміють про що мова”,
– повідомляють у громаді.

19 червня було скликано оперативне засідання, проведено зустріч з місцевими жителями, і ухвалено рішення реалізувати певний «зухвалий план».

На даний час роботи розпочато. Мають надію, що жителі селища Кам’янське найближчим часом зможуть скористатись водою для господарських потреб.

Роботи тривають і по іншим населеним пунктам таким як села Мусіївка і Придніпровське, селище Червоногригорівка.

«Масштаби катастрофи складно уявити і ми на сто відсотків розуміємо, що для російської федерації вже навіть немає межі тієї відповідальності, яку вона має нести перед Україною. Тому що це катастрофа всесвітнього масштабу. Тож ми обговорили певні питання задля покращення ситуації, яка склалася внаслідок російської агресії. Єдиним механізмом працюватимемо у цьому напрямку», – поділився Юрій Кісєль, народний депутат від “Слуги Народу”, який відвідав Нікопольщину.

Робота щодо підтримки громад Дніпропетровщини, які потерпають від екоциду внаслідок знищення Каховського водосховища, триває на всіх рівнях.

Посилання на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here