На Дніпропетровщині проходить міжнародна виставка “Про Україну говоріть з Україною!”

0
39


На Дніпропетровщині в Перещепинській школі мистецтв проходить міжнародна виставка “Про Україну говоріть з Україною!”.

У виставці беруть участь 56 учасників з різних міст України.

Мета цього заходу – розвивати культурно-мистецьку міжнародну співпрацю, популяризувати український мистецький культурний продукт за кордоном, а також протидіяти інформаційній та культурній складовим російської агресії, зберігати пам’ять про війну в Україні, заохочувати митців до міжнародної творчої співпраці.

У Перещепинській школі мистецтв виставки відбуваються постійно, але ця особлива тим, що вона міжнародна, і мета цієї виставки відрізняється від минулих. Виставка, спрямована на поширення української культури серед іноземців, є мистецьким нагадуванням, що Україна бореться не тільки за свою свободу, а й за свободу всього цивілізованого світу. Тому це потребує уваги і розголосу, адже наша спільна місія – перемогти ворога не тільки на полі бою. Світ вражений, що українці незламні і створюють мистецькі твори навіть в умовах війни, навіть в інших країнах, але з українськими думками, і з українським серцем.

У виставці беруть участь 56 учасників, з них четверо мають статус внутрішньо переміщених осіб. Так, ученицями Перещепинської школи мистецтв зараз є 12-річні Софія Кенюх з Лисичанська, Софія Гусєва з Бахмутського району, а їх ровесниця Євеліна Черепанова з міста Сєверодонецьк нині навчається у Зачепилівській дитячій музичній школі. Також свої роботи представляє Богдан Цвіркун – 31-річний художник з Харкова, який зараз працює в місті Перещепине. Тобто, географія учасників різноманітна: Харківщина, Донеччина, Луганщина, Дніпропетровщина. А ще у виставці беруть участь юні художники з-за кордону, зокрема ті, які виїхали з Маріуполя після російського вторгнення.

“Над виставкою було працювати досить цікаво. Роботи, що надходили від учасників, були різноманітні, цим мені і подобається зміст цієї виставки. Бо на ній є роботи і про мирні часи, щасливі спогади, і про те, чим живе Україна тепер: біль і смуток воєнного часу. Різний професійний рівень і віковий діапазон (від 7 до 60 років) визначили незвичайність виставки. Очікую і сподіваюсь на те, що суспільство зацікавиться виставкою і вона отримає більш широкого розповсюдження та залучення більшої кількості учасників. Бо кожен учасник – це окрема думка, бачення, ставлення і переживання тих чи інших подій. Сподіваюсь, що виставка отримає продовження за кордоном – в Італії, Німеччині – та збере навколо українців, що виїхали за кордон внаслідок воєнних дій. А також сподіваюся на підтримку іноземців та їхнє прагнення допомагати Україні у подоланні ворога. Хочу додати, що виставка планується щорічною, адже разом з Перемогою у державі постане багато проблем і питань різного характеру. А оскільки мистецтво завжди крокує з людиною, це все знайде відображення у майбутніх роботах учасників, – розказала Анну Жувець – голова журі, заступниця директора Перещепинської школи мистецтв з виховної роботи.

Також про виставку розповіла Олена Пред – депутатка Перещепинської міської ради від “Слуги Народу”, директором Перещепинської школи мистецтв.

“Перший тур виставки – онлайн та офлайн відкриття у місті Перещепине Новомосковського району в Базовому центрі культури і дозвілля, де всі охочі зможуть переглянути роботи безпосередньо. Другий тур відбудеться у містах Палермо та Берліні. Комунікація з приводу проведення виставок за кордоном України ведеться з керівником школи Ельвірою Грансі (місто Берлін) у взаємодії з українцями Зоєю Самодай і її синами Павлом та Іллєю. А також з представником українського консульства в місті Палермо – Вікторією Прокопович з асоціації «CABA per la Sicilia», та викладачем Маріупольської школи мистецтв – Оленою Сидоровою, яка зараз в Італії. Другий тур трохи складніше провести, аніж перший. Усе через те, що є постійні перемовини з іноземними партнерами, можливі всілякі форс-мажори, і ніхто від цього не застрахований. У Берліні виставку буде проведено для дітей у школі. А в Палермо можливі декілька варіантів, вони ще в обговоренні. Роботи проникливі, чуттєві. Це – наш внесок у Перемогу України! Ці творчі роботи – велика шана героїчним та незламним захисникам України та народам Європи за підтримку українців!Уся інформація буде на сайті виставки, тому будь-хто зможе ознайомитися з нею”, – каже Олена Пред.

Кожен учасник виставки отримає диплом учасника першого туру, далі журі вирішить, які роботи поїдуть до Європи. Учасники другого туру отримають нагороди.

Джерело: vesti.dp.ua

Посилання на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here