Павлоград треба перейменувати: висновок Українського інституту національної пам’яті

0
25


Український інститут національної пам’яті дійшов висновку, що назва міста Павлоград на Дніпропетровщині є символом російської колоніальної політики. Тож місто мають перейменувати. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на uinp.gov.ua.

Члени експертної комісії вивчали відповідність назви міста Павлоград Дніпропетровської області вимогам Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Фахівці УІНП стверджують, українська топонімія, тобто назва населених пунктів і географічних об’єктів, є важливою частиною української культури та ідентичності. Російська імперія, яка прагнула асимілювати українські землі, вела політику викорінення української топонімії. У 1784 році, коли слобода Матвіївка отримала статус міста, Катерина II наказала перейменувати її на Павлоград. Це було символом російської колоніальної політики, спрямованої на символічну приватизацію української території та нищення українства як окремого складника людської цивілізації.

Нещодавно в інтерв’ю телеканалу «Відкритий» мер Павлограда Анатолій Вершина розповів, що 82,9% жителів Павлограду проти перейменування міста.

«У 2024 році Павлограду виповнюється 240 років, і за всю історію назва міста не змінювалася. При цьому немає жодних архівних документів, які б підтверджували, що Павлоград назвали в честь спадкоємця російського престолу Павла І. В Інституті національної пам’яті керуються загальною інформацією. Я вважає, що перейменування наразі не на часі. І зі мною згодна переважна більшість жителів Павлограду. 82,9% мешканців проти зміни назви. Ми притримуємося думки, що Павлоград повинен лишитеся, але вже на честь апостола Павла», – сказав він.

Посилання на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here