Що чекає на батьків Дніпра у навчальному році 2023-2024

0
28


У Дніпрі у навчальному році 2023-2024 школи відчинять свої двері. Але в батьків залишається безліч питань щодо організації навчального процесу. На деякі з них відповіла заступник начальника управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Олена Яковенко, повідомляє “Наше місто“.

За її словами, у Дніпрі продовжує працювати пілотна школа з впровадження нової української школи у середніх класах. Також продовжується набір у перші класи.

На випадок відключення світла чи води у школах є ємності з технічною водою, у укриттях – ще й із питною.

Спортивні школи вже минулого навчального року мали можливість працювати на базі установ, де є укриття.

“Цього року продовжимо це. Змішана форма з’явилася тому, що ми хочемо дати дітям можливість відвідувати не лише уроки, а й секції, гуртки. Друга зміна закінчуватиметься приблизно о 16:30. З цього часу працюватимуть секції та гуртки. А це теж музичні, художні школи. Це все буде скориговано. Потрібно визначитися, що зараз найважливіше для дитини. Якщо це заняття спортом, можливо, потрібно обрати екстернат”, – розповіла Яковенко.

Також багатьох батьків непокоїть питання, чи буде організовано харчування дітей у школах за змішаної системи навчання, чи будуть пільги та як буде організовано харчування під час тривоги?

“Пільги, звичайно, залишаються. Діти, які навчатимуться за партами, будуть нагодовані. Наразі розглядається можливість передачі страв у боксах. Діти зможуть взяти їх і є у укриттях. Також використовуватиметься одноразовий посуд. У укриттях є санвузли – школярі зможуть помити там руки”, – пояснила Яковенко.

Щодо благодійних внесків до фондів шкіл, за словами Яковенка, це питання вирішують батьки.

“На те й вони благодійні. Які внески зараз мають бути? Укриття облаштовано коштом міського бюджету, питна вода закуповується, аптечки є, вогнегасники оновлені. Діти більше року до школи не ходили. Все чисто, акуратно. Що фарбувати, які кошти збирати? Кошти благодійні”, – підкреслила чиновниця.

Купувати книги батьків не зобов’яжуть, оскільки є доступ до електронних підручників на сайті МОН. А також КП «ЄДніпро» розробило освітню програму My Book, де є у доступі всі підручники. Можна сформувати електронний портфель та не просто використовувати підручники, а робити позначки, закладки.

“Якщо це зручно – робіть так. Якщо ні – вже замовлено звичайні підручники. Книги для шостих класів уже почали завозитися до бібліотек. Сподіваюся, буде завезено максимальну кількість, діти користуватимуться ними”, – розповіла Яковенко.

Крім того, ніхто не змушує батьків купувати друковані зошити. Єдиний виняток – це програма “Інтелект України”, де батьки свідомо пишуть заяви та щомісяця купують друковані зошити. Вони самі це обрали. У решті випадків вчитель рекомендує, а батьки мають право купувати чи ні.

Зі шкільною формою справи ще простіше – Указом Президента України її скасовано і такого поняття немає. Є шкільний одяг.

“Хотілося б, щоб батьки розуміли, що в школу дитина повинна одягатися ближче до ділового стилю. А на фізкультуру ходити у спортивному, щоб дотримуватися санітарно-гігієнічних норм. Щоб дитина не ходила на уроки фізкультури, а потім у тому ж одязі – на звичайні заняття. Має бути баланс. Для дітей пільгових категорій шкільний одяг має компенсуватися”, – каже представниця департаменту.

Посилання на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here