120-річна грушка Франка вродила після лікування: як її рятували

0
27

Грушка, яку посадив у Львові Іван Франко, одужала після лікування і дала перші плоди. Однак минулоріч Музей Франка виступив із заявою – унікальну грушку потрібно лікувати. Дерево, якому на той час виповнилося 118 років, перестало давати плоди, вкрилося ніби іржею і почало всихати, пише life.liga.net

“Ззовні – це дерево зелене, а середина його повністю трухлява. Його вже пробували вилікувати, його і цементували, і що тільки не робили, але це навпаки погіршило стан груші. Але шанси у нього є чималі”, – пояснював фахівець з обслуговування та догляду за деревами Володимир Ветрограцький.

Також всередині стовбура знайшли кілограми сміття.

“Будівельні залишки, гнізда птахів, колонії мурашок та жуків і навіть цегляні кладки польського й радянського періодів. Чого тут тільки не сховали! Арборист – фахівець з догляду за рослинами – вийняв усе те, почистив та законсервував дерево. Взагалі це дупло, що вище за мене, або утворилось природним шляхом, або через авіабомбу, яка впала тут неподалік у 1944 році”, – розповідала завідувачка науково-освітнього відділу музею Марта Волошанська.

Тоді порахували, що порятунок Франкової грушки коштуватиме близько 70 000 грн. Йшлося про цілий комплекс робіт: впорядкування крони та лікування стовбурової частини, видалення “злоякісних” пеньків та цементних пломб, лікування зон утворення “дятлових пазух”, внутрішньостовбурове лікування від ядрової гнилі, поетапне пломбування порожнини якісними матеріалами з остаточною консервацією відкритих ран, монтаж системи стабілізації груші на випадок несприятливих погодних умов

Аби назбирати потрібну суму на лікування груші, Музей Івана Франка розпочав акцію з порятунку дерева. До неї долучилися понад десять львівських художників, щоб увіковічнити дерево як мистецький експонат. А деякі з картин продали на благодійному аукціоні.До порятунку дерева вдалися вчасно. Вже у травні садівник Володимир Шор обстежив грушку і зафіксував – лікування дало позитивний результат. Утім, через те, що вона росте на підвищенні – груші бракує зволоження, що легко виправити регулярним поливом.

Садівник дав позитивний прогноз – при правильному догляді дерево проживе ще близько 150 років.

Ссылка на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here