В Україні хвиля обшуків: що відомо

0
56


Ранок в Україні сьогодні почався з масових обшуків. Силовики завітали до олігарха Ігоря Коломойського, екс-глави МВС Арсена Авакова та депутата від забороненої партії ОПЗЖ Вадима Столара, а також низку держструктур. Чиновника Одеської ОВА затримали за підозрою в хабарництві. Як повідомило місцеве видання “Думська”, посилаючись на власні джерела в прокуратурі, мова йде про співробітника департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, пише rbc.ua

“Наручники на чиновника наділи оперативники СБУ. Зараз у будівлі адміністрації на проспекті Шевченка проходять слідчі дії”, – пише видання.

Екс-главі департаменту Міноборони оголошено підозру за розтрату понад 100 млн гривень.

Так, Служба безпеки підтвердила, що провела обшуки у колишнього директора Департаменту державних закупівель Міноборони, його підозрюють у закупівлі 3 тисяч неякісних бронежилетів для ЗСУ на 100 мл гривень.

Екс-чиновнику оголошено підозру за ч. 1 ст. 114-1, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 28 ККУ. Санкція статей передбачає покарання у вигляді тюремного ув’язнення на строк від 5 до 8 років.

Також СБУ зазначає, що проводить слідчі дії щодо інших посадовців у секторі безпеки й оборони.

Екс-очільник МВС Аваков підтвердив, що обшуки стосувалися закупівлі вертольотів Super Puma (Airbus Helicopters H225) для потреб відомтсва.

“Від першої особи: Слідчі органи справді провели у мене обшук – у рамках відпрацювання однієї із робочих версій причин трагедії у Броварах. Слідство цікавили контракти із закупівлі МВС вертольотів Super Puma (Airbus Helicopters H225). Слідчі поводилися коректно, хоча доцільність проведення такої слідчої дії виглядає трохи тупувато, через шість років після укладання контракту”, – написав Аваков.

За його словами, нібито нічого “відповідного інтересам слідства” виявлено не було.

“Україно-французький контракт на постачання МВС Україні вертольотів Airbus укладено у рамках міжурядової угоди, ратифікованої Верховною радою України у 2018 році. Крім того, контракт проходив аудит французького уряду та казначейства. Ці гелікоптери врятували і ще врятують тисячі життів. Я гордий, що брав участь у цьому проекті”, – додає Аваков.

Керівницю податкової Києва викрили на багатомільйонних незаконних схемах збагачення.

Як стало відомо, слідчі ДБР прийшли з обшуками до в. о. голови податкової столичної служби, її правоохоронці підозрюють у багатомільйонних тіньових схемах на понад 15 мільярдів гривень.

У чиновниці провели обшуки, під час яких виявили великі суми грошей, дорогі прикраси та дві автівки вартістю 150 тисяч.

Також вона має 3 квартири в Києві загальною вартістю приблизно 1 млн доларів, будинок поблизу Києва вартістю приблизно 200 тисяч доларів та дві автівки вартістю приблизно 150 тисяч доларів.

За словами голови фракції “Слуга народу” Давида Арахамії, очікується звільнення всього керівного складу Державної митної служби. Також він підтвердив:

обшуки у Податковій;
вручення повідомлень про підозру високопосадовцям Міністерства оборони;
обшуки у Коломойського по “Укрнафті”;
цілу серію “негласних слідчих дій”;
обшуки у Авакова;
обшуки у Столара.

“Країна під час війни буде змінюватися. Якщо хтось не готовий до змін, то держава сама прийде і допоможе їм змінитися”, – додав Арахамія.

В “Слузі народу” підтвердили обшуки у колишніх топ-чиновників міністерства оборони України.

Але, як стало відомо РБК-Україна з власних джерел, СБУ проводить завітала до таких осіб:

колишнього директора департаменту закупівель Міністерства оборони України Богдана Хмельницького,
заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова.
Відомо, що обидва вони причетні до скандалу із закупівлею продуктів харчування для військових.

Зокрема, джерела повідомили, що Хмельницькому оголошено підозру за фактом розтрати ним державних коштів на суму 107 796 050 грн та щодо забезпечення підрозділів Збройних сил неякісними бронежилетами у кількості 5700 шт.

При цьому ЗМІ та нардеп Олексій Гончаренко пишуть, що підозру отримав і Шаповалов.

Також повідомляється, що підозру оголосили й екс-заступнику ДП “Промоборонекспорт” Володимиру Терещенку за фактом заволодіння держкоштами в розмірі 1,3 млн доларів.

Посилання на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here