Дніпропетровщина отримала унікальне видання – «Довідник безбар’єрності»

0
41


У Дніпрі провели регіональну конференцію з безбар’єрності «Безбар’єрна Україна», на якій презентували «Довідник безбар’єрності» – гід з толерантної взаємодії, створений за ініціативи першої леді України Олени Зеленської під час повномасштабної війни, що робить його ще більш цінним для суспільства.

У конференції взяла участь онлайн заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська. Вона розказала про відновлення інфраструктури країни.

«Ми працюємо над створенням нових будівельних норм задля розбудови безбар’єрного простору в Україні. Робота у цьому напрямку – це не тільки про доступні об’єкти. Це і про доступність в освіті, в адміністративних послугах, на робочих місцях – всюди. І нам усім потрібно ще багато працювати, щоб втілити це в життя», – сказала Наталія Козловська.

Також серед онлайн-учасників заходу – голова політичної партії «Слуга Народу», голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк. Вона розповіла про законодавчі зміни у містобудівній реформі задля безбар’єрності.

«Після нашої перемоги питання безбар’єрності міського простору набере неабияких обертів. Ми повинні усвідомлювати, що після війни в нашій країні буде багато ветеранів з інвалідністю. Тому безбар’єрність на рівні з безпекою та енергоефективністю стане одним з важливих принципів у процесі відновлення України», – сказала Олена Шуляк.

Під час конференції голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак підписав Декларацію про підтримку Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

«Підтримуючи Стратегію, ми прагнемо зробити видимими проблеми мільйонів людей, які стикаються з ними щодня, та залучити місцеві ресурси до їх вирішення. Будемо докладати зусиль щоб конкретними діями втілювати цілі Стратегії в життя. Закликаємо громадян брати участь в обговоренні та визначенні пріоритетних напрямів у громадах та пропонувати кроки до реалізації безбар’єрності», – сказав Сергій Лисак.


Впровадження політики безбар’єрності на Дніпропетровщині і в Україні в цілому підтримують народні депутати від “Слуги Народу” Юрій Кісєль та Денис Маслов, які взяли участь у конференції.

«Безбар’єрність – це про дружнє, доступне та зручне середовище для всіх українців. І від нас залежить, чи будемо ми жити у громадах, де усі матимуть рівні можливості. Потрібно на власному прикладі нести у суспільство ідеї прийняття, поваги, необхідності безбар’єрного простору. Дякую першій леді Олені Зеленській за потрібну ініціативу, кожному, хто долучився до цього заходу задля побудови країни без бар’єрів!» – поділився Юрій Кісєль.

Безбар’єрність нині особливо актуальна, враховуючи реалії воєнного часу, наголосив Денис Маслов.

«Ми на державному рівні маємо забезпечити рівні умови для усіх задля реалізації кожного. Національна стратегія з розбудови безбар’єрності втілюватиметься на місцях. Навіть у ці тяжкі часи ми не зупинимося і будемо втілювати мрію кожного громадянина – це комфортна, безбар’єрна країна», – сказав Денис Маслов.

«Довідник безбар’єрності» отримала Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека імені первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія. Довідник – про етику комунікації та повагу, про сприйняття відмінностей інших.

«Довідник безбар’єрності – це наша культура та світогляд. Ми маємо бачити передусім людину, а потім крісло колісне! Ми маємо виховувати в дітях прийняття одне одного з любов’ю та повагою. Всі ці тонкощі – закладати на рівні держави. Ось про що насамперед Довідник – про ментальне здоров’я, внутрішнє ставлення одне до одного. Дякую кожному і кожній, хто створює довкола себе безбар’єрний простір і сприятиме цьому й надалі», – сказала лідерка руху “Зе!Жінки”, депутатка Дніпровської міськради від “Слуги Народу” Аліада Мансурова.

Також є електронна версія Довідника.

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here