Світлий вівторок – третій день Великодніх свят: традиції та звичаї

0
23


7 травня православні віряни відзначають Світлий вівторок, а також день пам’яті Іверської ікони Божої Матері. За новим церковним календарем відзначають явлення Хреста Господнього в Єрусалимі.

Цього дня, як і попереднього, заведено йти до церкви, а також вітати зі світлим святом родичів і друзів. Також цього дня і протягом усього великоднього тижня роздають милостиню і допомагають нужденним.

Великдень – один із поєднуючих чинників християнства.

2000 років християнський світ святкує Великдень – своє найдавніше та найважливіше свято. За цей період світова релігія подолала довгий шлях становлення. Відбулася низка ключових подій, внаслідок чого у різних регіонах Європи – колиски християнства – склалися свої релігійні традиції, які визначили формування окремих християнських течій: як великих (православ’я, католицизм, протестантизм), так і відносно невеликих (Свідки Єгови, Мормони та ін.).

Кожне з них за власними канонами відзначає основні християнські свята та проводить богослужіння.

Кілька століть тому такі відмінності сприймалися більшістю людей абсолютно непримиренними. У Західній Європі вирували релігійні війни, які залучили половину континенту в хаос на цілі десятиліття і забрали життя багатьох добрих християн, не кажучи вже про досить сумнівну з погляду моралі діяльність такого інституту як інквізиція. У Східній Європі до бойових дій через різницю у віровченнях не дійшло, але відносини між деякими слов’янськими народами саме через цей чинник довгий час були ворожими та натягнутими.

Новий час у світовій історії вніс свої корективи у життя мільярдів віруючих. Церква була відокремлена від держави, найсильніші протистояння всередині християнського світу, через певні історичні події, канули в минуле, а міжконфесійна ворожнеча навіть переслідується за законом, аж до кримінальної відповідальності (ст. 161 КК України).

Сьогодні ми нарешті можемо спокійно зосередитися на основних позитивних християнських догмах і згадати, що церква здатна відігравати величезну творчу роль у збереженні найбагатшої історичної та культурної спадщини, відродженні моральних, моральних цінностей українського народу. Їй під силу невпинно дбає про суспільне єднання, зміцнення інституту сім’ї, виховання підростаючого покоління в дусі патріотизму та громадянськості, створювати умови для вирішення нагальних соціальних проблем. Від усіх християнських конфесій України для цього потрібно не так вже й багато – лише бажання і наполегливість.

У зв’язку з цим і православним, і католикам, і представникам інших течій варто згадати, що українці – єдиний народ, і зміцнення міжнаціональної та міжрелігійної згоди в країні, не лише бажання великих політичних постатей, а й, по суті, обов’язок кожного віруючого. Час чвар і ворожнечі минув, настав час єднання.

Посилання на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here