У Дніпрі ініціюють перейменування проспекту Пушкіна на Лесі Українки й заміну пам’ятника

0
86


У Дніпрі ініціюють перейменування проспекту Пушкіна на проспект імені Лесі Українки з відповідною заміною пам’ятника. Про це йдеться в електронній петиції, зареєстрованій на сервісі місцевих електронних петицій, передає Дніпроград.

Автор документа – громадський активіст і учасник бойових дій Олег Чистопольцев – зазначає: зміна назви проспекту і пам’ятника дозволить “одночасно символічно позбавитись імперської колоніальної спадщини в нашому місті на користь українства”.

Олег Чистопольцев вважає, що Пушкін є носієм та символом імперської суті Росії, який заперечував українську державність, вихваляв російську армію та загарбницькі війни імперії. “Пушкін є “духовною скрєпою” і невід’ємною частиною імперського міфу про “великую русскую культуру”. Його творчість – це один із засобів, яким Росія непомітно просувала й просуває імперські наративи задля асиміляції колонізованих народів”, – мовиться в петиції.

Разом з тим, Лесю Українку він називає “символом українства і визначною фігурою в справі українського державотворення”. До того ж вона пов’язана з історією міста.

“Леся Українка, як і Пушкін, лише раз побувала в нашому місті, проте, на відміну від гультяя-поета, метою її приїзду було відвідування Кодацької фортеці та Кодацького порогу, ознайомлення з пам’ятками козацтва. Мати Лесі – письменниця Олена Пчілка та молодша сестра – лікарка й фольклористка Ольга Косач-Кривинюк за сприяння дослідника козацтва Дмитра Яворницького долучилися до діяльності катеринославської “Просвіти”, займались видавничою справою, популяризуючи українську мову та літературу в Катеринославі. Саме в нашому місті у 1918 році був уперше надрукований яскраво антиросійський твір Лесі Українки – поема “Бояриня”, написана під натхненням знайомства з Яворницьким”, – розповів автор.

Наразі за документ проголосувало понад 400 людей. Аби петиція була розглянута місцевою владою, потрібно 3 тисячі голосів.

Посилання на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here