У Дніпрі направили понад 20 мільйонів на підтримку чорнобильців

0
10


Дніпро не забуває подвиг ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Протягом багатьох років у місті діє ефективна Комплексна програма соціального захисту, що надає всебічну підтримку чорнобильцям та їхнім сім’ям.

У Дніпрі проживає понад 5 тис. громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у тому числі близько 3 тис. ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС та інших ядерних аварій та випробувань. Про це повідомив головний спеціаліст сектору соціального захисту населення управління у справах ветеранів та внутрішньо переміщених осіб департаменту соціальної політики ДМР Володимир Плаксій.

“Пільги та компенсації встановлені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, – сказав Володимир Плаксій. – Однак у зв’язку з внесенням до Закону змін, які зменшують соціальну захищеність постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, для збереження рівня соціального захисту та підтримки цієї категорії громадян у 2006 році першою в Україні була прийнята Комплексна програма соціального захисту мешканців м. Дніпра, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Фінансування програми здійснюється за рахунок Дніпровської міської територіальної громади, і на сьогодні вона є найбільш комплексною, в порівнянні з іншими містами в Україні. Комплексна програма постійно доповнюється найбільш актуальними заходами. На виконання програми у міському бюджеті на 2024 рік передбачені видатки на загальну суму більше 20,5 млн. грн.”

Щорічно до пам’ятних дат у Дніпрі передбачена матеріальна допомога зазначеній категорії містян. Володимир Плаксій повідомив про розміри виплат до 38-х роковин Чорнобильської катастрофи – 26 квітня 2024.

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (14 грудня) в цьому році заплановано матеріальну допомогу 1 091 особі з інвалідністю, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на загальну суму 4 145 800 грн, – додав Володимир Плаксій. – Комплексною програмою передбачено матеріальну допомогу на лікування та придбання ліків, на загальну суму 1 200 000 грн, яка надається за клопотанням голови Дніпровської міської спілки «Союз Чорнобиль України». В 2024 році вже надано таку матеріальну допомогу 18 особам на загальну суму 359 700 грн.

Також програмою передбачено:

часткове відшкодування витрат на поховання громадян, які постраждали в результаті Чорнобильської катастрофи, у розмірі 2 800 грн. на загальну суму 64 800 грн.

Фінансову підтримку Дніпровської міської спілки «Союз Чорнобиль України» за рахунок міського бюджету на загальну суму понад 330 тис. грн.
В рамках програми передбачено пільгове медичне обслуговування (безкоштовні ліки) осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, за рахунок коштів субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам. На 2024 укладено договори з аптечними мережами ТОВ Медична Компанія «ІРІС» та ТОВ «Регіональна аптечна мережа РУАН» на загальну суму більше 2 млн. грн.

Також у Дніпрі приділяється значна увага оздоровленню чорнобильців. У поточному році на санаторно-курортне лікування та оздоровлення 250 осіб спрямовано понад 3,4 млн грн. З 22 квітня вже розпочався заїзд до санаторіїв.

“Після припинення фінансування державою, організацію санаторно-курортного лікування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії взяло на себе місто, – пояснив Володимир Плаксій. – Починаючи з 2021 року, громадяни мають право вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідно до профілю захворювання або до медичних рекомендацій лікаря та період відпочинку. Уклавши трьохсторонній договір з департаментом соціальної політики Дніпровської міської ради та безпосередньо санаторієм”

Згідно з Комплексною програмою, 280 дружинам (чоловікам) померлих громадян, що постраждали внаслідок ЧАЕС, які не мають права на отримання пільг з оплати ЖКП, залежно від середньомісячного сукупного доходу, згідно Закону, надається адресна допомога на оплату житлово-комунальних послуг у розмірі 500 грн на неопалювальний період та 700 грн на опалювальний, на загальну суму близько 2 млн. грн.

Дніпро робить все можливе, щоб допомогти ліквідаторам наслідків Чорнобильської аварії та їхнім сім’ям. Мужність і самопожертва чорнобильців назавжди залишаться в пам’яті жителів міста.

Джерело: nashemisto.dp.ua

Посилання на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here