Які гарантії існують для мобілізованих працівників

0
47


В Україні через повномасштабне вторгнення РФ оголошено воєнний стан і діє загальна мобілізація. Військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 отримують повістки на вулицях, блок-постах, у громадських місцях, за місцем проживання та за місцем роботи.

Раніше за мобілізованим співробітником зберігалася заробітна плата та місце роботи. Але після підписання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин» роботодавці більше не сплачують зарплати працівникам, мобілізованим чи призваним до армії під час дії воєнного стану. Тепер за ними зберігається лише місце роботи.

За словами одного з ініціаторів цього закону депутатки від фракції «Слуга народу» Галини Третьякової, практика, щоб роботодавець продовжував платити зарплату військовослужбовцю після мобілізації, виникла у 2014 році і була викликана тим, що обсяги мобілізації були меншими, а держава недостатньо фінансувала військовослужбовців.

Вона вважає, що закон виправляє цю ситуацію, оскільки держава нині може достатньо профінансувати роботу військових.

За словами адвоката Кирила Казака, для мобілізованих працівників передбачено також процедуру звільнення, пише the page.

Вона передбачає:

написання заяви працівником або повідомлення роботодавця про факт мобілізації;
видачу наказу про звільнення працівника з роботи у зв’язку із призовом на військову службу внаслідок мобілізації з дня відсутності на роботі із збереженням місця роботи та середнього заробітку.

Джерело: zn.ua

Посилання на наш Telegram-канал: dneprcomchannel

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here