Благодійна організація “відбилась” в суді від штафів Держпраці

0
281

ГО “Древо Життя” не сплачуватиме штраф у розмірі більше 4 млн. грн. та продовжить функціонувати в м. Нікополь. Так вчора вирішив суддя окружного адміністративного суду Дніпра Кальник.  За півроку це вже друга благодійна організація, що працює на зупинення епідемії ВІЛ та туберкульозу в Україні, на яку Держпраці наклало багатомільйонний штраф. За словами адвокатки благодійників, Олени Доненко, перевірка і винесення постанови про накладення штрафу відбувалася в той самий час, коли в судовому порядку успішно скасовувався штраф 8,5 млн. грн. за аналогічні нібито порушення БО “БТ “Мережа” м. Дніпро”.

“Зараз штраф трохи менший в абсолютному значенні, але в рази більший у відносному. Нікопольська ГО «Древо життя» виключно благодійна організація, яка опікується пацієнтами із туберкульозом та ВІЛ серед найуразливіших груп регіону – споживачів ін’єкційних наркотиків та працівниць секс-бізнесу, щороку надаючи допомогу тисячам людей. Але, крім таких благодійних організацій, чи знає хтось, а насамперед , органи державної та місцевої влади, що Нікополь та прилеглі райони є одними з лідерів в області по захворюваності на ТБ та СНІД? Про цю проблему навіть майже не говорять – це ж проблема людей, до яких мало кому є справа, які самі собі винні, що вони є тим ким є. Приблизно так сприймає все це й суспільство – ніхто ж не змушував ту жінку ставати повією, а того хлопця колотися, і до життєвих обставин конкретної людини нікому немає справи – в суспільства свої проблеми, в держави свої. І лише завдяки діяльності благодійних організацій, що за кошти міжнародних донорів розгорнули величезні програми з надання комплексних послуг з виявлення, профілактики і успішного лікування цих страшних хвороб” – каже Олена.

За її словами, у 2018 році Україна одна і перших країн у Східній Європі задекларувала перехід від донорського до державного фінансування послуг щодо ВІЛ і ТБ. До 2020 року планується повний перехід на державне фінансування, а це неминуче потягне перерозподіл багато-багато мільйонного ринку. І якось так дивно співпало, що вже з осені найбільш крупні благодійні організації стали об’єктом нещадних перевірок (наприклад ту ж саму Мережу Держпраці перевіряла майже одночасно в усіх регіонах країни). А чи не було прямої мети заблокувати діяльність організацій, які на ринку надання благодійних послуг працюють же понад 10 років шаленими штрафами, щоб унеможливити їх участь у тендерах на держзакупівлю послуг, що саме цього квітня почали впроваджуватись? Чи це таки просто співпадіння і ненаситність нашої місцевої Держпраці?

На щастя, суд скасував штраф і діяльність організації вже дуже скоро може бути поновлено. Одначе, як ми і писали раніше, прогалини в КЗоТі продовжують наражати на небезпеку як благодійників, так і комерційні організації.

Dnepr.com

ЛИШІТЬ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here